Aktuellt Nätverk Projekt Föreläsare Moderator Bilder pic/knappar/kn_omhelena2.jpg Referenser

 

Helena har drivit flera projekt med framgång. Nedan är ett urval;

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Tillsammans med Mats Öhman, MAF arkitektbyrå har Helena Jönsson utvecklat destinationsdesignprogrammet "Dags att designa Norrbotten",som drivs av Centek vid Luleå tekniska universitet.
Sex kommuner i Norrbotten deltar i programmet som har till syfte att skapa förutsättningar för att utveckla och förstärka den fysiska gestaltningen i en kommun för att på så sätt skapa en attraktivitet som lockar fler turister, investerare och invånare.

PECHA KUCHA-LULEÅ
Tillsammans med Svensk form, Magma Nord och Designarena Nord har Helena startat upp PechaKucha Nights i Luleå. PechaKucha är en snabbpresentationsteknik där varje talare presenterar 20 bilder á 20 sekunder. Presentationerna blir koncisa, engagemanget hålls på topp och fler får möjlighet att framföra sina budskap. Konceptet som startade i Japan 2003 finns nu i 442 städer runt om i världen.


Projektledare för Designarena Nord som drivs av Centek vid Luleå tekniska universitet 2011-2013
Efter att ha tillbringat ett år i Düsseldorf, Tyskland är nu Helena tillbaka som projektledare för Designarena Nord. Den närmaste tiden kommer hon främst att arbeta med tjänstedesign och destinationsdesign. Bland annat arrangerar Helena ett stort destinationsdesignseminarium i Luleå den 25-26 maj med talare som Erik Nissen Johansen, grundare av och kreativ chef på Stylt Trampoli AB i Göteborg, en prisbelönt arkitekt-, design- och reklambyrå med inom upplevelseindustrin.
 

Producent och skribent - Webb,TC North
TC North Turism och konsult 

Initiativtagare och redaktör för Magmas antologi, Mera kackel
Mera Kackel är en uppföljare till Magmas första antologi, Kackel. I text och bildform får Magmas medlemmar skildra några av livets verkliga händelser. Denna gång medverkar bland andra Renata Chlumska, Solja Krapu, Zinat Pirzadeh och Helena själv. Katarina Mazetti skriver förordet även denna gång. Förlag: Lumio Omslag: René Blom

Producent och skribent - Webb, Tjejer på väg
Tjejer på väg var en bussresa till och från konferensen Kvinnors företagande – en tillväxtfaktor att räkna med som arrangerades på Pite havsbad den 17-18 februari 2010 av Tillväxtverket i samarbete med Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten. Syftet var att lyfta fram resultat från regeringsuppdraget "Främja kvinnors företagande 2007-2009".

Initiativtagare och projektledare för Årets Magmakvinna 2009
Magmapriset som togs fram 2007 utvecklades 2009 till att bli två pris, Årets Magmapris och Årets Magmakvinna. Syftet är att synliggöra kvinnor i Norrbotten. Priset ges till en kvinna som har gjort något unikt för Norrbotten inom kultur, jämställdhet, integration och/eller företagande. Årets vinnare blev Ulrica Åström, projektledare Röda korset.

Initiativtagare och projektledare för Magmapriset 2009
Magmapriset är en tävling bland Magmas medlemmar. Det kan vara en tavla, ett foto, ett smycke eller ett konstverk. En jury valde ut tre finalister och sedan röstade Magmas medlemmar fram det vinnande bidraget. René Blom vann med smyckeserien "Återvinning". Magmapriset delades ut till Årets Magmakvinna.

Projektledare för Designarena Nord som drivs av Centek på uppdrag av SVID, Svensk industridesign
Helena var projektledare under uppstarten 2008. Hon ordnade med styrgrupp, budget, hemsida i samarbete med Vinter reklambyrå, startade igång det så kallade Förpackningsprojektet, arrangerade föreläsningar, en utställning på gågatan i Luleå samt skötte kontakter med media.

Projektledare för Centeks 25-årsjubileumsbok 2008
Helena ansvarade för lay-out, text och bild. Boken togs fram i samarbete med Vinter reklambyrå i Luleå.

Producent och skribent - Webb
Christina Lootus/Sellberg

Producent och skribent - Webb
SOS - Sound of Sweden

Initiativtagare, projektledare, redaktör och ansvarig utgivare för webmagasinet Mag MA
Magmas nyhetsbrev har nu utökats till ett webmagasin med reportage, krönikor, annonser och nyhetsartiklar. Här har nätverkets medlemmar möjlighet att marknadsföra sig själva. Helena Jönsson är redaktör och ansvarig utgivare. René Blom ansvarar för lay-out.

Initiativtagare och projektledare för Magmapriset 2008
Magmas medlemmar röstade fram både det vinnande bidraget, en porträtt av vinnaren, samt kvinnan som skulle få motta det, vilket blev Helena själv. Porträttet är målat av konstnär Maria Lendi.

Initiativtagare och projektledare för MagmaBarentsdagen 2007
300 privatpersoner och egenföretagare deltog i MagmaBarentsdagen på Kulturens Hus i Luleå, ett samarbete mellan Magma Nord och Young Entrepreneurs in Barents, för att hämta inspiration och knyta nya kontakter. Dagen innehöll föreläsningar av bland andra Renata Chlumska, mässa, konst- och fotoutställning, musik- och gospel samt utdelning av Magmapriset. Luleås kommunalråd Karl Petersen och Länsstyrelsens Doris Thornlund invigde tillsammans med Helena, som var konferencier under dagen.


Initiativtagare och projektledare för Magmapriset 2007
Magmapriset är en tävling bland Magmas medlemmar. Det kan vara en tavla, ett foto, ett smycke eller ett konstverk. Tidernas första Magmapris blev smycket Eldkraft designat av konstnär René Blom.

Initiativtagare och projektledare för utställningen Avtryck, Luleå 2006
Magma Nords första arrangemang, en konst- och fotoutställning på Storgatan 61 i Luleå. Bland konstnärerna fanns både proffs och amatörer, bland andra Katarina Fallholm och Helena själv. Läs artikel från Norrbottens-kuriren.

Logodesign: Annika Carlsson
  Initiativtagare och projektledare för Magma Nord 2006
Fyra år efter att Helena startade Magma i öresundsregionen startade hon Magma Nord. Anledningen är att Helena, som numera är bosatt och verksam i främst Luleå, såg att det fanns ett behov av Magma även i Norrbotten.
Norrbottens-Kuriren.

Initiativtagare, projektledare och redaktör för Magmas antologi Kackel 2003-2006
I text och bildform skildrar 25 kvinnor från nätverket Magma några av livets verkliga händelser. Med humor, nyfikenhet, värme, vishet och ibland ursinne, närmar sig författarna vitt skilda företeelser och fenomen.
Förlag: Ordsmedjan
Omslagsdesign: Lotta Bruhn 
Kackel går att köpa på: Adlibris

Projektledare, producent och programledare för Foqus i Sveriges Radio Norrbotten 2005
Ett program för och med kvinnor i alla åldrar och kanske en och annan nyfiken man också. Kvinnlig programledare, kvinnliga vokalister och kvinnliga gäster bland andra Maud Adams och en familj med två små tjejer som mirakulöst klarade sig från att stryka med i tsunamin i Thailand. Berättelserna är de viktiga. Gästerna får ta mycket plats. Musik från hela världen.

Initiativtagare och projektledare för utställningen Magmarum, Malmö 2003
Magma Syds första arrangemang. En konst- och fotoutställning på Loftet vid Hedmanska gården i Malmö. Bland utställarna fanns konstnärer, möbeldesigners, fotografer och illustratörer.

Logodesign: Annika Carlsson
  Initiativtagare och projektledare för Magma Syd 2002
Helena startar nätverket Magma, ett nätverk för tjejer som är bosatta eller verksamma i öresundsregionen, som verkar för en fördjupning av kontakterna över sundet samt strävar efter ett förbättrat samarbete och integration. Förutom att odla intressen tillsammans var och är syftet att hjälpa och stötta varandra i yrkes- och privatlivet.

Projektledare, producent och programledare för Casino i p4 riks 2000-2001
Helena var med och utformade ett nytt musikprogram på fyra timmar som sändes varje söndag kväll i p4 riks tillsammans med Kalle Oldby. Programmet innehöll en timme svensk musik inkl. Svensktoppen, en timme utländsk musik, en timme anglosaxisk musik och en timme country. Programmet innehöll nyheter, reportage och möten med artister. Helena och Kalle reflekterade över musiken på ett personligt sätt. Ett lättsamt, roligt och informativt program.