Aktuellt Nätverk Projekt Föreläsare Moderator Bilder pic/knappar/kn_omhelena2.jpg Referenser

 
 
Helena är en eldsjäl, med styrka, drivkraft och en vision. Att hon har samlat länets kvinnor för att mingla, nätverka och kommunicera med varandra.
Hon lyfter alltid fram och utbildar andra kvinnor att kommunicera rätt och tydligt inom sina verksamheter och idéer".
Så lät motiveringen när Helena röstades fram till Årets Magmakvinna 2008.
Vinsten var detta porträtt målat av Maria Lendi.
   
   
   
   
   
   
   
   
2002 grundade Helena Jönsson nätverket Magma i Malmö och Köpenhamn. Inriktningen då var kultur och integration och syftet var att verka för en fördjupning av kontakterna över sundet och ett förbättrat samarbete bland kvinnor i hela Öresundsregionen. Magma handlar om att vara generös och att dela med sig av sina tankar, idéer, erfarenheter och kontakter. Grundtanken är att ingenting är omöjligt, bara man hjälps åt.

2006 startade Helena upp Magma Nord i Norrbotten och nätverket utvecklades till att även inrikta sig på jämställdhet och företagande. Nätverket etablerade sig snabbt och har sedan dess gjort många lyckade arrangemang inom de olika verksamhetsområdena. Numera finns nätverket i Malmö, Köpenhamn, Stockholm, Umeå, Skellefteå, Luleå, Kiruna och i Bodö i Norge. Antalet medlemmar är cirka 500. 

Magmas första bok antologin Kackel, med förord av Katarina Mazetti utkom 2006. I text och bildform skildrar 25 kvinnor i nätverket, bland annat Helena själv som också är initiativtagare och redaktör för boken, några av livets verkliga händelser. Bland de medverkande finns bland andra Maj Rörbäck och Jessica Nettelbladt.

I uppföljaren, Mera Kackel, skriver Katarina Mazetti i förordet "Du kommer att känna dej som om du just ramlat ur torktumlaren, yr och darrande, – för det är inte vanliga komponerade noveller med paus för både inandning och utandning. Det är koncentrerade livserfarenheter och minnen, sammanfattade av ett antal kvinnor som står mitt i det korstryck som kallas kvinnoliv". Bland de medverkande finns förutom Helena, Renata Chlumska, Solja Krapu, Zinat Pirzadeh mfl. 

Sedan 2007 delar nätverket ut utmärkelserna Årets Magmapris och Årets Magmakvinna, ett pris som Helena själv fick mottaga 2008 då hon röstades fram bland nätverkets medlemmar med motiveringen "Helena är en eldsjäl, med styrka, drivkraft och en vision. Att hon har samlat länets kvinnor för att mingla, nätverka och kommunicera med varandra. Hon lyfter alltid fram och utbildar andra kvinnor att kommunicera rätt och tydligt inom sina verksamheter och idéer".

Härjedalshäxan - Helena har även tilldelats ett numrerat exemplar nr 66 av Härjedalshäxan av konstnären Ulrika O för sin energi och sitt engagemang att lyfta fram andra kvinnor."Helena är generös i sitt nätverkande och delar med sig av sina kontakter, kunskaper och ideér. Jag hoppas att häxan ger henne mycket styrka, säger Ulrika O". Härjedalshäxan är en skulptur och ljuslykta till minne av de kvinnor som fick sätta livet till under häxprocesserna. Tanken är att påminna om historien, det vill säga de häxprocesser som pågick i bland annat Sverige och startade i Lillhärdal i slutet av 1660-talet, och samtidigt skapa en modern symbol för kvinnlig styrka.

En annan stark och målmedveten kvinna som mottagit Härdalshäxan är 2006 års Victoriastipendiat Anna Carin Olofsson som tilldelades ett numrerat exemplar nr 18 av sin hemmaklubb Lillhärdals IF för sin guld- och silverprestation i skidskytte under OS i Turin, Italien 2006.

På Kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli samma år överlämnade Anna Carin Olofsson nr 27 som personlig gåva till Kronprinsessan Victoria i samband med mottagandet av 2006 års Victoriastipendium på Öland.

Våren 2011 fick Helena ta emot ett grafiskt blad av Luleåkonstnären Eva Gunnarsdotter Björk som pris för att hon röstats fram till Folkets förebild i Luleå enligt följande motivering; Hon är en person som tillför energi och framtidstro till Luleå, är generös i sitt nätverkande och delar med sig av sina kunskaper och ideér.