2011
Dags att designa Norrbotten

Tillsammans med Mats Öhman, MAF arkitektbyrå har Helena Jönsson utvecklat destinationsdesignprogrammet "Dags att designa Norrbotten",som drivs av Centek vid Luleå tekniska universitet. Sex kommuner i Norrbotten deltar i programmet som har till syfte att skapa förutsättningar för att utveckla och förstärka den fysiska gestaltningen i en kommun för att på så sätt skapa en attraktivitet som lockar fler turister, investerare och invånare. Se klipp då de föreläser om Design ett verktyg för utveckling.

Se filmen om Dags att designa Norrbotten. Hemsida: Designarena Nord

Helena Jönsson är en av 28 nya ambassadörer för kvinnligt företagande i Norrbotten 2011-2012. En ambassadör sprider kunskap om företagande, är en förebild och inspirerar andra till se företagande som en möjlighet.

Mer infoExport till Tyskland
 
Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner och utgör 10 procent av exporten och närmare 20 procent av importen. Som Europas största marknad och världens fjärde största ekonomi fortsätter Tyskland att erbjuda många affärsmöjligheter för svenska företag. I slutet av november 2011 genomförde Helena Jönsson på uppdrag av Centek och EEN, Enterprise Europe Network, en studieresa till Düsseldorf för kvinnors företagande inom formgivning och design.
 
Syftet med resan var att hjälpa företagarna att etablera sig på den tyska marknaden, genom att dels ge dem kunskap om den tyska reklambranschen vs den svenska samt ge dem nödvändiga kontakter och nätverk i Tyskland för att möjliggöra framtida export. 
 
"Trevlig resa med fantastisk reseledare med stor kunskap om staden vilket gjorde att vi effektivt fick se många av stadens pärlor, mycket bra sammansatt grupp med olika åldrar och olika spetskompetenser, intressanta studiebesök med tips om den tyska marknaden och idéer till produktutveckling". Så beskriver en av de sju företagarna studieresan.
 

Nu är det hög tid att nominera till Årets Magmakvinna!

Maila namn och motivering till helena@suluk.se. Kvinnan ska ha gjort något unikt för Norrbotten inom kultur, jämställdhet, mångfald eller företagande under 2011. Förra årets vinnare var Anna Olofsson och priset var en tavla av Karin Kemi. Föremålen som tävlar om att bli Årets Magmapris kommer att ställas ut på biblioteket i Överkalix under november.

PECHA KUCHA-LULEÅ

Tillsammans med Svensk form, Magma Nord och Designarena Nord har Helena startat upp PechaKucha Nights i Luleå. PechaKucha är en snabbpresentationsteknik där varje talare presenterar 20 bilder á 20 sekunder. Presentationerna blir koncisa, engagemanget hålls på topp och fler får möjlighet att framföra sina budskap. Konceptet som startade i Japan 2003 finns nu i 442 städer runt om i världen.


http://www.pecha-kucha.org/ Pär Granlund, Bastuakademien och moderator, Helena Jönsson

Projektledare för Designarena Nord som drivs av Centek vid Luleå tekniska universitet 2011-2013

Efter att ha tillbringat ett år i Düsseldorf, Tyskland är nu Helena tillbaka som projektledare för Designarena Nord. Den närmaste tiden kommer hon främst att arbeta med tjänstedesign och destinationsdesign. Bland annat arrangerar Helena ett stort destinationsdesignseminarium i Luleå den 25-26 maj med talare som Erik Nissen Johansen, grundare av och kreativ chef på Stylt Trampoli AB i Göteborg, en prisbelönt arkitekt-, design- och reklambyrå med inom upplevelseindustrin.

Trilogi av kvinnors självupplevda berättelser
- Östersunds posten
Vill starta kvinnligt nätverk i härjedalen - Östersunds Posten


FOLKETS FÖREBILD
Helena Jönsson har röstats fram till Folkets förebild i Luleå.  
- Det känns naturligtvis fantastiskt att få detta stöd. Jag är en sann nätverkare och älskar att dela med mig av mig själv och få andra människor att utvecklas, säger Helena.

Helena arbetar som kommunikationsansvarig på Centek vid Luleå tekniska universitet samt som projektledare för Designarena Nord, vars syfte är att öka intresset för industriell design som ett verktyg för att höja företags eller destinationers konkurrenskraft och möjligheter att nå nya marknader. På så sätt ökar även tillväxten i Norrbotten. 

Helena har tidigare arbetat som journalist under 13 år och är även grundare att det kvinnliga företagarnätverket Magma. Grundtanken med Magma är att man ska dela med sig av idéer, kunskaper och kontakter. Nätverket som startade 2002 finns nu runt om i Sverige och även i Köpenhamn och Bodö i Nordnorge.

Priset, ett grafiskt blad av Luleåkonstnären Eva Gunnarsdotter Björk, ges till en person som tillför energi och framtidstro till Luleå, är generös i sitt nätverkande och delar med sig av sina kunskaper och idéer.  


- Ger man av sig själv får man tusenfalt tillbaka. Och utmärkelsen Folkets förebild är verkligen ett bevis på det, säger Helena.

Luleå näringsliv
PRESS:
Många prisade vid årets näringslivsgala - NSD
Härjedaling förebild i Luleå - Östersunds Posten
Helena, Folkets förebild Luleås näringslivsgala -
Kuriren
Helena från Härjedalen, vald till folkets förebild
- Länstidningen

Helena Jönsson är 
en av 28 nya ambassadörer för kvinnligt företagande i Norrbotten 2011-2012. En ambassadör sprider kunskap om företagande, är en förebild och inspirerar andra till se företagande som en möjlighet.
Mer info

Konferencier för Norrbottens läns landstings jubileumsfest, Pite Havsbad 24 november 2011

Konferencier för Hermelinen AB på Hälsans dag, Enter Galleria Boden, 12 februariHermelinen Hälsovård presenterar visionen för ett helhetstänkande inom hälso- och sjukvård, Hälsans Hus på Kungsgatan i Boden. >>


Magma Nords årsmöte + föreläsningen ”Du måste stanna upp ibland, du kan inte bara fly” av Cornelia Lohf från Kiruna, Handelskammaren Luleå, 3 februari

Konferens
"Kvinnors företagande skapar tillväxt", Kulturens Hus Luleå, 21 januari


2010
Reykjavik, Island – konferens 10-12 december

Luciafirande, Svenska föreningen Düsseldorf 4 december

Konferencier för Norrbottens läns landstings jubileumsfest, Pite Havsbad 25 november

Cascais, Portugal 
 – reportageresa 6-11 november

Paris och Normandie, Frankrike – reportageresa 16-24 oktober

FÅ MEDIA PÅ KROKEN!
LUNCHFÖRELÄSNING TISDAG 28 SEPTEMBER
KL 12.00 på CAFÉ LINA i Luleå


Att synas i media ger en enorm genomslagskraft och det är den bästa marknadsföringen du och ditt företag kan få. Men hur får man media på kroken?

Helena Jönsson hjälper dig att förstå hur media tänker och du får konkreta tips hur du skriver ett lockande och effektivt pressmeddelande.


Bokmässan Göteborg 24-25/9 kl. 14-15 är Helena Jönsson moderator för uppläsning av texter från antologin Mera kackel. Medverkande bland andra Maria Sköld, My Blomquist och Lili Öst.

Helena i Sveriges Radio. 6/8 intervjuas Helena ang Tyskland och antologin Mera kackel av David Zimmer i Morgon P4 Norrbotten.

Intervju i NSD ang Mera Kackel - En hoppfull bok om liv och död

Sorgen över att inte kunna få barn, alkoholism, att hitta vägen hem till Norrbotten. Det är några av de teman som det kvinnliga nätverket Magmas nya antologi Mera kackel behandlar.
- Det är ett nutidsdokument om hur det är att vara kvinna idag, säger Helena till NSD.


Ann-Kristine Linankii, Helena Jönsson, Lena Kruse
Happarandabladet, insida, finska

Mera kackel - Helena Jönsson är redaktör för Magmas andra antologi Mera kackel och arbetet är nu i full gång med att finslipa texterna. BOKSLÄPP på Kulturens hus i Luleå den 28 augusti kl 12-16. Hjärtligt välkomna!!!
Omslag: René Blom
Förlag: Lumio förlag
Mer info
»

NSD Livfullt - Intervjuar Helena
Helena Jönsson har flyttat till landet där alla är Herr und Frau med varandra. Familjeäventyret i Düsseldorf, Tyskland, har krävt ordentlig planering.
- Men vem som helst kan åka iväg, det är mycket lättare än man tror, säger hon. Läs hela artikeln här:
Läs Helena blogg från Tyskland här.

Helena är ett lysande exempel på hur man lyfter fram andra kvinnor genom ord och handling. En stark kvinna och förebild i arbetet med jämställdhet. Det skriver egenföretagaren Anna Olofsson i en insändare i NSD. Läs hela insändaren här.

Magmas grundare nominerad till Folkets förebild!
Helena Jönsson, grundare av Magma, är nominerad i kategorin Folkets förebild i Näringslivets pris i Luleå. Motiveringen lyder; Uppmärksamma en person som tillför energi och framtidstro till Luleå, är generös i sitt nätverkande och delar med sig av sina kunskaper och ideér. Helena röstades fram till en tredje plats. Mer info här.


Mitt i ett äventyr
- Helena Jönsson med familj kommer att vara i Düsseldorf under 2010. Helena ska plugga tyska, skriva och ta hand om familjen under tiden mannen blir klar med sina doktorsstudier. Helena bloggar om livet i Tyskland på NSD.se

Hör Helena i Sveriges Radio Norrbotten när hon berättar om familjens äventyr i Tyskland. Läs om Helena i NSD Helg - Nu lever Helena sin dröm 
och se inslaget i TV 24 Norrbotten.

Bewitched - Syskonen Helena och Caroline Jönsson, båda med rötterna i Härjedalen har fått ett smycke/geocoin tillägnat sig av designer René Blom. Systrarna vurmar för sin hembygd och tillbringar så mycket ledig tid i Härjedalen som möjligt.

Härjedalshäxan - Helena har tilldelats ett numrerat exemplar nr 66 av Härjedalshäxan av konstnären Ulrika O för sin energi och sitt engagemang att lyfta fram andra kvinnor."Helena är generös i sitt nätverkande och delar med sig av sina kontakter, kunskaper och ideér. Jag hoppas att häxan ger henne mycket styrka, säger Ulrika O". Härdalshäxan är en skulptur och ljuslykta till minne av de kvinnor som fick sätta livet till under häxprocesserna. Tanken är att påminna om historien, det vill säga de häxprocesser som pågick i bland annat Sverige och startade i Lillhärdal i slutet av 1660-talet, och samtidigt skapa en modern symbol för kvinnlig styrka.

En annan stark och målmedveten kvinna som mottagit Härdalshäxan är 2006 års Victoriastipendiat Anna Carin Olofsson som tilldelades ett numrerat exemplar nr 18 av sin hemmaklubb Lillhärdals IF för sin guld- och silverprestation i skidskytte under OS i Turin, Italien 2006.

På Kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli samma år överlämnade Anna Carin Olofsson nr 27 som personlig gåva till Kronprinsessan Victoria i samband med mottagandet av 2006 års Victoriastipendium på Öland.