Aktuellt Nätverk Projekt Föreläsare Moderator Bilder pic/knappar/kn_omhelena2.jpg Referenser
6 Mars 2013

Moderator vid namnbytet på Aurorum Science park till Luleå
Science Park. Bland talarna på scen fanns bland andra Johan Sterte,
rektor vid Luleå tekniska universitet och Christer Sundin, Vd på
fastighetsbolaget Diös.

Helena Jönsson var moderator vid det välbesökta evenemanget under veckan då Aurorum Science Park bytte namn till Luleå Science Park. Bland
talarna på scen fanns bland andra Johan Sterte, rektor vid Luleå
tekniska universitet och Christer Sundin, Vd på Diös, som äger alla
fastigheter i parken.

- Science parken växer så det knakar, det är riktigt roligt. Att byta
namn till Luleå Science Park och skapa en plattform för
näringslivsutveckling i hela staden är därför ett helt naturligt steg,
säger verksamhetschef Fredrik Kallioniemi.

Sedan Facebooks etablering i Luleå har det skett en tillväxt på
universitetsområdet. Under 2012 har 24 nya företag flyttat in i parken
och ökat antalet medarbetare från 900 till 1 100 anställda.

- Facebook säger nu att de sitter i Luleå Science Park. Det ökar
intresset för oss och Luleå blir ett begrepp internationellt, säger Matz
Engman, vd på Luleå Näringsliv.


Läs här artikeln i Kuriren

Läs här artikeln i NSD

Läs här artikeln i Sveriges Radio

Läs här artikeln i Piteå Tidningen

Dags att designa Norrbotten - att utveckla en region. Helena Jönsson, Centek


12-1009_Broschyr_Pajala.pdf

Broschyr29 novHelena är konferencier för Norrbottens läns landstings jubileumsfest, Pite Havsbad, för femte året i rad!


11 okt -
föreläsning och workshop i kursen Produktutvecklingsprocesser som ingår i Masterprogrammet i Produktutveckling vid Luleå tekniska universitet

Sätt mer "färg" på stan och underlätta för möten mellan studenter och övriga invånare i Luleå. Det är två viktiga åtgärder för att studenterna ska välja att stanna efter avslutad utbildning. Det framkom under en workshop i kursen Produktutvecklingsprocesser vid Luleå tekniska universitet som  Helena Jönsson höll i oktober. Kursen ingår i Masterprogrammet i Produktutveckling och har ett övergripande syfte att ge en fördjupad förståelse för tillämpningen av olika processer för utveckling av produkter. 

Fokus ligger på att det är människor inklusive alla fördelar och nackdelar som driver utveckling framåt. Med produkter menas allt från varor till tjänster och upplevelser. Målet är att ge en känsla för att det finns mycket mer att tänka på än tekniska lösningar när man ska driva genom en process.

Med "färg" menade studenterna musik, konst, design, arkitektur och olika typer av evenemang. De vill ha ett levande centrum med mer affärer och caféer med längre öppettider. De önskade även alternativ till alla sportbarer i stan samt gratisbussar mellan Campus och centrum för alla, eftersom de menar att det är minst lika viktigt att icke studenter kommer till universitetet som tvärtom. Ett annat önskemål var att få guidade turer i Luleås närområde och gärna turer ut i skärgården.

Studenterna efterlyste även spännnade belysning i olika färger och varför inte spraya färgglada konstverk i snön?

MAGMA GOES ROCK 15 Maj

Kom och mingla med Magmas fantastiska medlemmar - nu på tisdag den 15 maj. Ta chansen att nätverka, umgås och ha trevligt. 

Entreprenörcentrum kommer och erbjuder ett unikt mentorskapsprogram för våra medlemmar och Årets Magmakvinna 2011, Marlene Lundberg, sjunger och spelar tillsammans med sin kör Black village rockers. 

Denna gång träffas vi på Folkets hus i Boden, och självklart hoppas vi att alla medlemmar i Luleå också ska vilja komma! Vi bjuder på matig macka. Nätverkar-kvällen avslutas med ett kort årsmöte då Magmas nya styrelse tar vid! 

Anmälan: via simpel signup:
http://simplesignup.se/event/11695-magma-goes-rock


Snö och is i fokus

Hur skapar man vackra vintermiljöer och vinteraktiviteter i Kiruna? Det var temat vid ett snö och isseminarium på ICEHOTEL den 26 mars där Helena Jönsson berättade om destinationsdesign och vilka möjligheter som finns för Kiruna att arbeta vidare med värdskap, design och arkitektur.

 

Olika lokala projekt i Kiruna presenterades som Gruvstadsparken, Vinterstadsparken och Snöfestivalen. Nina Lintzen, längdskidåkare och civilingenjör i teknisk fysik berättade om sin forskning inom ämnet snömekanik vid Luleå Tekniska Universitet. Dessutom berättade iskonstnären Lena Kriström och ishotellets konstnärlige ledare och delägare Arne Berg om ICEHOTELS kreativa resa och inspirerade med exempel på vad de har skapat med snö, is och ljus i Jukkasjärvi och runt om i världen.
 
 


Design och värdskap

Vid den sjätte träffen i programmet Dags att designa Norrbotten som arrangerades i Gällivare den 21-22 mars hade vi speciellt fokus på de utmaningar Gällivare står inför, som innebär att avveckla ett samhälle med värdighet samtidigt som ett nytt ska byggas upp. Vi besökte informationskontoret på LKAB, gjorde en kulturvandring i Malmberget och fick ta del av skisserna över det Nya Gällivare.
Vi arbetade också med symboler och skyltar som välkomnar besökare till en specifik kommun. Olle Lundberg redovisade hur han jobbade fram det nya skyltsystemet i Kukkolaforsen där man bland annat har använt en "Pata" för att förstärka skyltningen ute vid vägen. Vi diskuterade också Technical Visits och tittade specifikt på hur man arbetar med det på Iggesunds pappersbruk.


Design är ett verktyg för utveckling. Det kommer Helena Jönsson att prata om på Piteå kommuns företagarfrukost den 16 mars.


Helena kommer att berätta om hur man som företagare kan använda design för att konkurrera bättre på marknaden. Hon kommer att förklara skillnaderna mellan produktdesign och tjänstedesign och berätta om destinationsdesignprojektet "Dags att designa Norrbotten" där sex kommuner i länet, bland andra Piteå kommun, deltar.
 
Programmet som är utvecklat av Helena Jönsson tillsammans med Mats Öhman på MAF Arkitektbyrå i Luleå och Olle Lundberg på Lundbergdesign i Stockholm har till syfte att göra Norrbotten mer attraktivt genom att arbeta med identitet och den fysiska gestaltningen. Vid avslutat program kommer samtliga deltagande kommuner att ha arbetat fram en handlingsplan som ska ligga till grund för hur man ska fortsätta arbetet med den fysiska gestaltningen i kommunen.

Återigen har vi träffats i programmet Dags att designa Norrbotten, som drivs av Centeks Helena Jönsson.Denna gång var vi i Haparanda, som är en av sex deltagande kommuner. Temat för denna femte träff var Arkitektoniska delar och design som bygger upp helheten och bland annat diskuterade vi tillgänglighet och gick igenom olika byggnadsstilar och hur de hänger samman. Vi la också extra fokus på torg och tittade hur man bygger torg och varför i olika delar av Europa. Deltagarna som består av kommunchefer och utvecklingschefer fick arbeta med att själva designa ett torg i Norrbotten och det kom fram många intressanta idéer som inkluderade höj- och sänkbara scener, labyrinter, vinterträdgårdar, lekparker, norrsken och en hel del upplevelser och aktiviteter som till exempel nattöppna marknader, isfestivaler och konserter. I Haparanda besökte vi gränsområdet och Victoriatorget, Stadshotellet, Sverigefinska folkhögskolan, Cape East, Hulkoffsgården och Minerva. Vi analyserade även Haparanda torg vad gäller design och arkitektur. Dessutom fick höra den spännande historien om Haparandas egen "Robin Hood", Isak Mustapartta.

 
För mer information om programmet Dags att designa Norrbotten kontakta Helena Jönsson på
helena.jonsson@centek.se eller på mobil 0706-54 83 58.

Toppmöte GällivarePå Toppmötet i Gällivare den 24-25 november föreläste Helena Jönsson om att design är ett kostnadseffektivt verktyg för utveckling av vår nya basnäring, besöksnäringen men också vad design kan göra för att stärka identiteten i de olika kommunerna i Norrbotten. Nu driver Helena programmet Dags att designa Norrbotten där sex av länets kommuner deltar - Arjeplog, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Piteå och Pajala. Syftet med programmet är att skapa förutsättningar för att utveckla och förstärka både varumärket och den fysiska gestaltningen i en kommun med hjälp av design och arkitektur för att på så sätt skapa en attraktivitet som lockar fler turister, investerare och invånare.


Toppmötet hade lyckats samla en rad starka destinationer, arrangörer och finansiärer. Många av talarna poängterade vikten av ökat samarbete, ökad tillgänglighet samt kompetensutvecklingens betydelse om vi ska lyckas med att fördubbla omsättningen till 8 miljarder kronor i länet, vilket skulle medföra ytterligare 2 500. 


Jan Lundin, Rese- och Turistnäringen i Sverige och Helena Jönsson, AB Centek och Designarena Nord.
Helenas föreläsning filmades och finns http://www.youtube.com/watch?v=pLHTsdFRGpI


 

Vid Toppmötet hölls en paneldiskussion med Joachim Vogel, Sten-Anders Gustafsson, Almi, Christina Lugnet,
Tillväxtverket, Jan-Erik Jaensson, Swedish Lapland och Marita Ljung, Statssekreterare Näringsdepartementet.
 
Introduktionsfilmen till Toppmötet 2011 på Dundret i Gällivare
 

AKTUELLT 2011 - 2010 >>